Wikipedia Sayfası, Marka İtibarı İçin Neden Bu Kadar Önemlidir?

Google arama sonuçlarında, sesli yanıtlarda ve hatta ChatGPT yanıtlarında belirgin bir şekilde yer aldığından; bir marka, Wikipedia sayfası için olan ihtiyacını görmezden gelemez.

PR ve iletişim çalışmaları için en önemli platform hangisidir? Twitter (yani… X) mi? Instagram mı? Youtube mu? Doğru cevap elbette Vikipedi’dir. Bir ansiklopedik bilgi platformu olan Wikipedia, ayda 260 milyon izleyici çeken 6 milyon makalesiyle internetin en önemli parçasıdır. Hiçbir bilgi kaynağına bu kadar sık ​​başvurulmaz ve başka hiçbir web sonucu, haberlerde duyduğumuz ve çevrimiçi arama yaptığımız kişilerin, kuruluşların ve markaların algılarını bu kadar şekillendirmez.

Vikipedi’nin Google’a nasıl hakim olduğunu bir düşünün!

Vikipedi içeriği; özellikle insanlar, yerler veya şeylerle ilgili sorgularda sayısız aramada en iyi organik sonuç olarak görünür. Çünkü, Wikipedia sayfaları bu konuların kapsamlı özetlerini sağlar. Bu nedenle, kullanıcının arama amacıyla son derece alakalıdır. Sadece bu hafta belirli bir konuyu Google’da aradıktan sonra Wikipedia’ya kaç kez girdiğinizi bir düşünün…

İlginizi çekebilir: https://prhaberajansi.com/wikipedia-sayfa-olusturma-hizmeti-pha-yaklasimi/

Ve Vikipedi ile ilgili olay şu:

Google, arama sonuçlarının en üstünde görüntülediği bilgi panellerinde Vikipedi’den açıklamalar içerir. Bu şu anlama geliyor: kullanıcıların içeriğini görmek için siteye tıklamalarına bile gerek yok. Ayrıca Vikipedi’nin öne çıkan snippet yanıtlarında ve Kişiler Ayrıca Soruyor sonuçlarında da açıldığını görebilirsiniz.

Peki, sesli aramaya ne dersiniz? Siri veya Alexa, soruları yanıtlarken sıklıkla doğrudan Wikipedia makalelerinden okuyor. Aslında bir sesli yanıt botu raporu, kullanıcılar markalar hakkında sorular sorduğunda bu programların doğru yanıtların %99’u için Wikipedia’ya güvendiğini ortaya çıkardı.

Raporda bu durum belirtilmese de bu “cevaplar” muhtemelen Google’ın bilgi panellerinde kullandığı iki cümlelik marka açıklamalarıyla aynıdır. Bu içerik ilgili Wikipedia sayfalarının ilk iki cümlesinden alınmıştır. Yapay zeka sohbet robotlarına ne dersiniz? Sonuçta kolektif bilgimizin geleceği bu. Kullanıcıların internette arama yapmasına bile gerek kalmayacak, ChatGPT yalnızca cevabı bulacak! İşte burası gerçekten ilginçleşiyor.

ChatGPT, Wikipedia Sayfası bilgilerine güveniyor

ChatGPT mühendislik ekibinin bir dergi makalesi, chatbot’un Vikipedi’de eğitildiğini doğruladı. Ansiklopedi, muhtemelen programın belirli insanlar, yerler ve nesnelerle ilgili dil kalıplarını öğrenmesine yardımcı oldu. Dolayısıyla ChatGPT’ye bir marka veya tanınmış bir kişi hakkında soru sorduğunuz zaman, yanıt olarak sağladığı bilgilerin en azından bir kısmının Vikipedi’den gelme ihtimali yüksektir.

Bu arada Google’ın Bard AI’si yanıtlarında doğrudan ansiklopediden alıntı yapıyor. Kısacası, bilgi aramak için nereye giderseniz gidin, eninde sonunda Wikipedia’dan içerik alacaksınız. Bu özellikle markanız veya kuruluşunuz gibi konuların haberlerde yer aldığı durumlarda geçerlidir.

 

Wikipedia’nın ana kuruluşu olan Wikimedia Vakfı tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, belirli konuların medyada yer almasının siteye gelen trafiğin ikinci en büyük etkeni olduğunu ortaya çıkardı.

Bu veriler muhtemelen kendi anekdotsal deneyiminizi yansıtıyor: Haberlerde duyduğunuz bir şey hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinizde basın bültenlerini, şirket web sitesini ve sosyal hesapları atlayıp doğrudan Wikipedia’ya yöneliyorsunuz. OceanGate bunun mükemmel bir örneğidir.

Derin deniz araştırmaları ve turizm şirketi için 2015 yılında bir Vikipedi makalesi oluşturuldu. Giriş, en iyi markalı arama sonucu olabilirdi, ancak çok az kişinin şirketi aramak için herhangi bir nedeni olduğundan sayfa hâlâ düşük sayfa görüntülemeleri alıyordu. Aslında, 2023’te makale muazzam bir sıfır görüntüleme sayısına ulaştı…. 20 Haziran’da aniden 80 okuyucunun ortaya çıkmasına kadar. Birkaç gün sonra bu sayı yarım milyona çıktı.

Hedef kitleniz de sıklıkla Wikipedia sayfasına bakıyor

Gazeteciler, hakkınızda araştırma yapan kişiler veya markanızla ilk kez karşılaşan kişiler…

Bir Wikipedia sayfası sahibi olmanın, dijital itibar üzerindeki etkisi gözden kaçırılamaz ve markaların siteyle etkileşime geçmek için bir planı olmalıdır. İyi yazılmış ve doğru bir Vikipedi sayfasına sahip olmak bir kuruluşun güvenilirliğini ve itibarını artırabilir.

Tersine, güncel olmayan bilgilerle dolu kısa bir makaleye sahip olmak, özellikle hizmetlerini veya iş modelini yeniden markalaştıran veya değiştiren şirketler için algı sorunları yaratabilir. Ancak Vikipedi’nin tarafsızlık, doğrulanabilirlik ve çıkar çatışmaları konusunda katı kuralları olduğunu unutmayın. Wikipedia sayfası oluşturmak ve Google aramalarında bir sayfanız olduğunun görülmesinin, online itibar için ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Ve bir marka iletişim çalışması yaparken, Wikipedia sayfası oluşturabilmek için mutlaka kayda değerlik ölçütlerinin karşılanması gerekmektedir.

Örnek Wikipedia Sayfası: Dünyagöz Hastaneler Grubu

× Whatsapp