İnternet üzerindeki dolandırıcılık ve sahtecilik vakaları giderek artıyor. Dolandırıcılar, önce sosyal medya platformlarında sahte hesaplar oluşturup, hedefledikleri kişilere mesaj gönderiyor. Ardından, telefonla arayarak “Kızımın yaşı küçük, seni şikayet ettim” gibi bir söylemle korku yaratıyor ve mağdurları manipüle ediyorlar. Uzmanlar, böyle bir durumla karşılaşıldığında ilk adımın E-Devlet üzerinden yapılan işlemleri kontrol etmek olduğunu vurguluyor.
Günümüzde, internet siteleri ve sosyal medya platformlarında dolandırıcılık faaliyetleri hızla yayılmakta. Dolandırıcılar, sosyal medya aracılığıyla kurdukları sahte hesaplarla insanları tuzağa düşürmeye çalışıyor. İlk etapta mesajlaşarak kişilerle iletişime geçiyorlar. Ardından, aynı kişiyi telefonla arayıp, “Kızımın yaşı küçük, seni şikayet ettim” gibi bir tehdit ile korku oluşturarak, mağdurları baskı altına alıyorlar. Bu noktada, dolandırıcılar kendilerini arabulucu olarak tanıtarak, kişinin isminin kirlenmemesi için para talep ediyor ve bu şekilde mağdurları dolandırıyorlar.
Dolandırıcılarla iletişimi kesip, E-Devlet üzerinden kontrol sağlamak önemli
Konya İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Furkan Fulin, dolandırıcıların kullandığı yöntemleri anlattı. Fulin, “Sosyal medya platformlarında sahte hesaplar oluşturarak, kişileri tanışma bahanesiyle iletişime geçiriyorlar. Ardından, ‘hukuk bürosu’ adı altında SMS gönderip, kendilerini avukat olarak tanıtıyorlar. Telefonla arayıp, ‘İleti̇şi̇me geçtiğiniz bayanın yaşı küçük ve ailesi şikayetçi oldu’ diyerek, uzlaştırmacı avukat olduklarını söylüyorlar. Bu aşamada, para talep ederek dolandırıcılık yapıyorlar. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda, kendisini uzlaştırmacı olarak tanıtan kişiyle hemen iletişimi kesmeli ve E-Devlet üzerinden ya da doğrudan Cumhuriyet savcılıklarından, hakkınızda herhangi bir dava veya soruşturma olup olmadığını sorgulamalısınız” dedi.
“Karışmadığınız hiçbir olayda gelen suçlama veya telefonlara itibar etmeyin”
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çeken Avukat Suat Altınsoy, bu tür dolandırıcılıkların giderek daha karmaşık hale geldiğini belirtti. Altınsoy, “Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte, hukuki boyutları olan dolandırıcılık yöntemleri de arttı. Son dönemde karşılaşılan yöntemlerden biri, önce sosyal medya üzerinden sahte hesaplar açılarak, insanları müşteri gibi arayıp, görüşmeler yapmaları.
Özellikle kariyerli kişilere yönelik bir dolandırıcılık şekli var. Bu kişilere önce bir bayan tarafından telefon açılıyor, görüşme yapılıyor. Ardından, bir başka kişi arayıp, ‘kızımın yaşı küçük, seni taciz ettiğini iddia ediyorum ve şikayetçi olacağım’ diyerek korkutuyor ve telefonu kapatıyor. Bir süre sonra, kendisini ‘arabulucu’ ya da ‘uzlaştırıcı’ olarak tanıtan bir başka kişi daha arayarak, ‘durumu kurtarabilirim, ancak bunun için belli bir miktar para ödemeniz gerekiyor’ şeklinde taleplerde bulunuyor.
Bu tür durumlarda, gerçekten mağdur olduğuna inanan kişiler, istedikleri parayı ödemeye başlıyorlar. Fakat bu süreç sonunda, dolandırıcılar sürekli olarak para talep etmeye devam ediyor. Oysa ne savcılık ne de emniyet, bu tür olaylardan haberdar oluyor ve dolandırıcılık gerçeği ortaya çıkıyor. Bizim önerimiz, karışmadığınız hiçbir olayda, size gelen suçlama veya telefonlara itibar etmemeniz, bu durumu derhal emniyet güçlerine bildirmeniz gerektiğidir” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA