Google arama sonuçları, sesli yanıtlar ve hatta yapay zeka yanıtlarında belirgin bir şekilde yer aldığından, Wikipedia sayfasının PR gücü görmezden gelinmemeli…
PR için en önemli platform hangisi? Twitter, yani X mi? Youtube mu? Instagram mı? Doğru cevap, belki de Wikipedia’dır! Herkesin düzenleyebileceği ücretsiz bir ansiklopedi olan Wikipedia, ayda milyonlarca kişinin ulaştığı ve yine milyonlarca makale içeren internetin en önemli parçalarından biridir. Aslında, belki de hiçbir bilgi kaynağına bu kadar sık başvurulmuyor ve başka hiçbir web sonucu, haberlerde duyduğumuz ve çevrimiçi arama yaptığımız kişilerin, kuruluşların ve markaların algılarını bu kadar şekillendirmiyor.
Vikipedi’nin Google’a ne kadar hakim olduğunu bir düşünün… Vikipedi içeriği, özellikle insanlar, yerler veya şeylerle ilgili sorgularda sayısız aramada en iyi organik sonuç olarak görünür. Bunun nedeni, Wikipedia’nın makalelerini bu konuların kapsamlı bir özeti olarak sunmasıdır. Bu da, kullanıcının arama amacı ile son derece alakalı olduğu anlamına gelir. Sadece bu hafta, belirli bir konuyu Google’da ararken Wikipedia’ya kaç kez girdiğinizi düşünün.
Olay aslında şu: Google, arama sonuçlarının en üstünde görüntülediği bilgi panellerinde Vikipedi’den açıklamalar içerir. Kullanıcıların içeriğini görmek için siteye tıklamalarına bile gerek yoktur. Ayrıca, Vikipedi’nin öne çıkan snippet yanıtlarında ve Kişiler Ayrıca Soruyor sonuçlarında da açıldığını görebilirsiniz.
Peki, sesli aramalara ne dersiniz?
Alexa, Siri ve Google Voice, soruları yanıtlarken sıklıkla doğrudan Wikipedia makalelerinden okuyor. Aslında bir Voicebot raporu, kullanıcılar markalar hakkında soru sorduğunda bu programların doğru yanıtların %99’u için Wikipedia’ya güvendiğini ortaya çıkardı.
Raporda bu durum belirtilmese de bu “cevaplar” muhtemelen Google’ın bilgi panellerinde kullandığı iki cümlelik marka açıklamalarıyla aynıdır. Bu içerik ilgili Wikipedia makalelerinin ilk iki cümlesinden alınmıştır.
Peki, yapay zeka sohbet robotlarına ne dersiniz? Sonuçta kolektif bilgimizin geleceği bu. Kullanıcıların internette arama yapmasına bile gerek kalmayacak, ChatGPT yalnızca cevabı bulacak!
İşte, burada gerçekten ilginçleşiyor…
ChatGPT mühendislik ekibinin bir makalesi, chatbot’un Vikipedi’de eğitildiğini doğruladı ve ansiklopedi muhtemelen programın belirli insanlar, yerler ve nesnelerle ilgili dil kalıplarını öğrenmesine yardımcı oldu.
Dolayısıyla ChatGPT’ye bir marka veya tanınmış bir kişi hakkında soru sorduğunuz zaman, yanıt olarak sağladığı bilgilerin en azından bir kısmının Vikipedi’den gelme ihtimali yüksektir. Bu arada Google’ın Bard AI’si yanıtlarında doğrudan Wikipedia’dan alıntı yapıyor.
Kısacası, bilgi aramak için nereye giderseniz gidin, eninde sonunda Wikipedia’dan içerik alacaksınız. Bu, özellikle markanız veya kuruluşunuz gibi konuların haberlerde yer aldığı durumlarda da geçerlidir.
Wikipedia ile ilgili bir araştırma
Ana kuruluş olan Wikimedia Vakfı tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, belirli konuların medyada yer almasının siteye gelen trafiğin ikinci en büyük etkeni olduğunu ortaya çıkardı.
Bu veriler muhtemelen kendi anekdotsal deneyiminizi yansıtıyor: Haberlerde duyduğunuz bir şey hakkında daha fazla bilgi edinmek istediğinizde basın bültenlerini, şirket web sitesini ve sosyal hesapları atlayıp doğrudan Wikipedia’ya yöneliyorsunuz.
OceanGate bunun mükemmel bir örneğidir. Derin deniz araştırma ve turizm şirketi için 2015 yılında bir Vikipedi makalesi oluşturuldu. Giriş, en iyi markalı arama sonucu olabilirdi, ancak çok az kişinin şirketi aramak için herhangi bir nedeni olduğundan sayfa hâlâ düşük sayfa görüntülemeleri alıyordu.
Aslında, 2023’te makale muazzam bir sıfır görüntüleme sayısına ulaştı…. 20 Haziran’da aniden 80 okuyucunun ortaya çıkmasına kadar. Birkaç gün sonra bu sayı yarım milyona çıktı.
Peki, tüm bunlar PR ve Wikipedia açısından ne anlama geliyor?
Wikipedia’nın itibar üzerindeki etkisi abartılamaz ve markaların siteyle etkileşime geçmek için bir planı olmalıdır. İyi yazılmış ve doğru bir Vikipedi sayfasına sahip olmak bir kuruluşun güvenilirliğini ve itibarını artırabilir.
Tersine, güncel olmayan bilgilerle dolu kısa bir makaleye sahip olmak, özellikle hizmetlerini veya iş modelini yeniden markalaştıran veya değiştiren şirketler için algı sorunları yaratabilir.
Ancak, Wikipedia’nın tarafsızlık, doğrulanabilirlik ve çıkar çatışmaları konusunda katı kuralları olduğunu unutmayın. Örneğin, bir konuyla ilgili çıkar çatışmanız olduğunda makaleyi asla doğrudan düzenlememelisiniz.
Bunun yerine, konuyla olan bağlantınızı açıklamalı ve konuyla bağlantısı olmayan gönüllü editörlerin inceleyebileceği konunun Konuşma Sayfasından bir talepte bulunmalısınız. Bu müdahil olmayan editörler, önerilen düzenlemeleri uygulayacak kişiler olmalıdır; asla konuya bağlı bir marka veya PR firması olmamalıdır.
PR ajansları, Wikipedia içeriğine katkıda bulunurken veya içerik oluştururken bu yönergelere uymalıdır. Bir kuruluşu manipüle etme veya aşırı derecede tanıtma girişimleri, içeriğin kaldırılmasına ve editörün marka veya kuruluşa karşı düşmanlığına yol açabilir. Daha da kötüsü, geçmişte politikacılar ve önde gelen markaların bunu denediğini gördüğümüz gibi, eleştirel haberlerin ortaya çıkmasına neden olabilir.